(Af)Gescheurde Hamstring – Verrekte Hamstring – Hamstringblessures
Acute hamstring-blessures komen vaak voor bij sporten waarbij veel snelheid gevraagd wordt, zoals springen, schoppen of sprinten. De hamstring bestaat uit 3-koppige spieren aan de achterzijde van het dijbeen, die een functie hebben over de heup en knie. Doordat er veel kracht op de hamstrings komt tijdens snelle bewegingen, kan het zijn dat er een scheur ontstaat in de hamstring. Je voelt dan de pijn tijdens de snelle bewegingen in de hamstring schieten, vaak ter hoogte van de bil.
Hamstringklachten zijn een veelvoorkomend probleem bij sporters en mensen die een zittende levensstijl hebben. De hamstrings zijn een groep spieren aan de achterkant van het bovenbeen en zorgen voor beweging in de heup en knie. Wanneer deze spieren overbelast of geblesseerd raken, kan dit leiden tot pijn en beperkingen in het dagelijks leven. Fysiotherapie kan helpen bij het behandelen van hamstringklachten en het voorkomen van terugkerende blessures.
Kenmerken van een hamstring-blessure:
- ‘Schietende’ pijn tijdens sprint
- Onmogelijkheid tot belasten
- Pijn ter hoogte van de bil
- Blauwe verkleuring vaak na een aantal dagen
Oorzaken hamstring-blessure:
Er zijn verschillende oorzaken van hamstringklachten. Vaak ontstaan deze klachten door overbelasting van de spieren. Dit kan gebeuren bij sporten zoals voetbal, hardlopen en hockey, waarbij de hamstrings vaak worden gebruikt voor het maken van sprints en snelle bewegingen. Ook een zittende levensstijl kan bijdragen aan het ontstaan van hamstringklachten, doordat de spieren niet regelmatig worden gebruikt en daardoor kunnen verzwakken.
Een andere oorzaak van hamstringklachten is een spierscheur of verrekking. Dit kan gebeuren bij een plotselinge beweging of wanneer de spieren te ver worden uitgerekt. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperkte beweging.
Diagnose van een hamstring-blessure:
Indien er een schietende pijn in de hamstring aanwezig is geweest, is de diagnose vaak al makkelijk te stellen. Vaak is nog niet duidelijk of het een scheur of een verrekking betreft.
Echo Hamstringblessure
Echo-onderzoek kan een hulpmiddel zijn om een scheur sneller aan te tonen.
Herstelduur Hamstringblessure
Het gemiddelde herstel van een verrekking duurt vaak 2-4 weken. Een scheur duurt vaak 6-8 weken. In sommigen gevallen kan de hamstring eerder worden belast, maar dit is heel erg afhankelijk van de belastbaarheid van de hamstring.
Behandeling van een hamstring-blessure:
Eerste fase behandeling is ontlasten en daarbij kan soms een tape pijnvermindering geven. Indien rekken pijnvrij verloopt, is het de bedoeling om dat te gaan doen. Zo kunnen de spiervezels goed in de juiste trekrichting herstellen. Daarna volgt krachtopbouw en weer “return to sport”.
Wanneer je last hebt van hamstringklachten, is het belangrijk om hier tijdig aandacht aan te besteden en professionele hulp te zoeken. Een fysiotherapeut kan helpen bij het behandelen van hamstringklachten en het voorkomen van terugkerende blessures. Hieronder worden enkele behandelingen toegelicht.
- Massage: Een fysiotherapeut kan een massage geven om de bloedcirculatie in de spieren te verbeteren en de spierspanning te verminderen. Hierdoor kunnen de spieren sneller herstellen.
- Oefentherapie: Door middel van oefeningen kan de fysiotherapeut de spieren versterken en de flexibiliteit verbeteren. Ook kan er gewerkt worden aan de juiste techniek bij het sporten om blessures te voorkomen.
- Elektrotherapie: Hierbij worden elektroden op de huid geplaatst die zorgen voor een lichte elektrische stimulatie. Dit kan helpen bij het verminderen van de pijn en het bevorderen van het herstel van de spieren.
- Dry needling: Bij dry needling worden dunne naalden in de spieren geprikt om verhardingen en knopen in de spieren te verminderen. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de spierfunctie.
advies van je fysiotherapeut
Daarnaast kan de fysiotherapeut ook advies geven over hoe hamstringklachten in de toekomst voorkomen kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld door het verbeteren van de looptechniek, het gebruik van de juiste schoenen of het aanpassen van de training.
Niet zeker of er sprake is van een spierscheur? Fysio Moov kan een echo maken om het eens te bekijken en vervolgens samen een behandelplan maken om snel weer te sporten.