tel: 030 274 5115

Zweepslag van de kuit

Een zweepslag is een scheur van de kuitspier. Vaak gebeurt dit als je wilt aanzetten of springen waarbij de spier in één keer veel kracht moet leveren. In de kuitspier ontstaat dan een scheurtje. Meestal is het wel te voorkomen door een goede warming-up of een goede opbouw in de trainingsintensiteit (bv als sporten net weer opgepakt wordt)

Kenmerken:

Indien er een schietende pijn in de kuit aanwezig is geweest, is de diagnose vaak al makkelijk te stellen. Vaak is nog niet duidelijk of het een scheur of een verrekking betreft. Echo-onderzoek kan een hulpmiddel zijn om een eventuele scheur sneller aan te tonen.

Hersteltijd

De gemiddelde hersteltijd van een verrekking is vaak 2-4 weken. Een scheur herstelt vaak in 4-6 weken. In sommigen gevallen kan de kuit eerder belast worden, maar dit is heel erg afhankelijk van de belastbaarheid van de kuit.

Behandeling

Een eerste fase is ontlasten en hiervoor kan een tape soms pijnvermindering geven. Is rekken pijnvrij mogelijk, dan is het de bedoeling om dat te gaan doen. Zo kunnen de spiervezels goed in de juiste trekrichting herstellen. Daarna volgt krachtopbouw en weer gaan sporten (return to sport).

Twijfelt u of er sprake is van een spierscheur? Fysio Moov kan een echo maken om het eens te bekijken en vervolgens samen met u een behandelplan maken om snel weer te sporten.