Blog

Fysio Moov

Blog

Fysio Moov

Hoe voorkom je klachten aan je achillespees?

Uit onderzoek is gebleken dat 1,85 op de 1000 patiënten in Nederland klachten hebben aan de achillespees (de Jong et al., 2011). Deze klachten komen voornamelijk voor bij atleten of mensen die voor hun werk lange afstanden moeten lopen (Scott et al., 2006). De pijn bevindt zich vaak bij de aanhechting aan de hak of 2 tot 6 centimeter erboven (Rompe et al., 2007). Patiënten ervaren symptomen zoals pijn, zwelling, stijfheid in de ochtend en beperkingen in dagelijkse activiteiten.

Oorzaken van Achillespeesklachten

Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat een achillespeesklacht niet herstelt, deze zijn onderverdeeld in intrinsieke en extrinsieke oorzaken.

Intrinsieke oorzaken:

Intrinsieke oorzaken zijn factoren binnen het lichaam die bijdragen aan achillespeesklachten. Deze omvatten:

- Verminderde doorbloeding
- Lange en korte kuitdisfunctie
- Leeftijd
- Geslacht
- Gewicht
- Metabolische disfuncties
- Instabiliteit van de enkel
- Deformiteit van de voet (Singh et al., 2017)

Extrinsieke oorzaken:

Extrinsieke factoren zijn externe invloeden die bijdragen aan achillespeesklachten. Deze omvatten:

- Aanpassingen in de training, vooral bij sporten zoals volleybal, basketbal, voetbal en hardlopen
- Slecht schoeisel
- Instabiele trainingsondergrond (Cassel et al., 2015)

Tendinopathie:  

Wanneer er sprake is van een langdurige achillespeesklacht, verandert de structuur van de pees en spreken we van tendinopathie. Daarnaast kan er kalkvorming ontstaan in de pees.

Een klacht aan de achillespees komt vaak voor bij atleten of mensen die voor hun werk lange afstanden moeten lopen.

Wat te doen bij Achillespeesklachten?

Als je last hebt van je achillespees, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om de klachten te verlichten en te herstellen:

1. Specifieke oefeningen: Zorg voor optimale beweeglijkheid van de enkel door specifieke oefeningen te doen. Bij Fysio Moov kunnen we je helpen met een op maat gemaakt oefenprogramma.

2. Trainingsprikkel: Het is belangrijk dat er een trainingsprikkel is, maar de reactie in de volgende ochtend moet leidend zijn. Te veel pijn is nooit goed.

3. Sterke spieren: Zorg ervoor dat de heupspieren, bovenbenen en kuiten sterk genoeg zijn om de belasting aan te kunnen. Specifieke oefeningen kunnen helpen deze spiergroepen te versterken.

4. Stabiliteit: Voldoende stabiliteit in het enkelgewricht is cruciaal om verdere klachten te voorkomen.

5. Schoeisel: Zorg ervoor dat je schoenen niet ouder zijn dan één jaar en minder dan 1000 km zijn gebruikt. Goede schoenen kunnen veel problemen voorkomen.

Hulp bij aanhoudende klachten?

Heb je nog steeds klachten of vind je het moeilijk om de juiste oorzaak te vinden? Bij Fysio Moov helpen we je graag verder. Een achillespeesklacht is in veel gevallen goed te behandelen. Een effectieve behandeltechniek die we aanbieden is shockwave therapie. Lees meer over de mogelijkheden van shockwave op onze website. Daarnaast bieden we ook EPTE therapie aan, een andere innovatieve behandelmethode.

Neem contact met ons op voor een consult en ontdek hoe wij je kunnen helpen om van je achillespeesklachten af te komen. Samen werken we aan een pijnvrij en actief leven!

Achillespeesproblemen? Voorkom klachten met onze gerichte oefeningen en adviezen. Maak een afspraak voor professioneel advies!

Afspraak maken