tel: 030 274 5115

Hoe hervat je het sportseizoen op een verantwoorde manier na de zomerstop?

Hoe hervat je het sportseizoen op een verantwoorde manier na de zomerstop?

Yes, het is weer (bijna) zover! De teamsporten gaan weer beginnen na de zomerstop. Het liefst ben je zo snel mogelijk weer op het niveau waar je afgelopen seizoen zat.
Inhoud

Yes, het is weer (bijna) zover! De teamsporten gaan weer beginnen na de zomerstop. Het liefst ben je zo snel mogelijk weer op het niveau waar je afgelopen seizoen zat. Of misschien wil je dit seizoen graag een stapje hogerop. De selecties moeten vaak nog vorm krijgen aan het begin van het seizoen en het is daarom ook de uitgelezen kans om jezelf te laten zien. Veel spelers willen zichzelf daarom in de voorbereiding bewijzen en geven alles wat ze hebben.

Maar hoe doe je dit op een verantwoorde manier?

Allereerst zou het natuurlijk mooi zijn als je in de zomervakantie wat hebt gedaan om je conditie en kracht op peil te houden. Dit is goed voor de belastbaarheid van je spieren en pezen. Met belastbaarheid bedoelen we wat je lichaam op een bepaald moment aan kan. De belastbaarheid van je lichaam, en dus ook je spieren en pezen passen zich snel aan aan wat er van je lichaam gevraagd wordt (belasting). Een periode van minder belasten en bewegen, wat we vaak in de zomervakantie zien, zorgt ervoor dat de belastbaarheid van je lichaam afneemt en je dus minder belasting kunt hebben. Hierdoor ben je sneller vatbaar voor overbelastingsblessures. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lies-, hamstring-, achillespees of kniepeesklachten.

Heb jij in de zomer wél je conditie bijgehouden of ben je regelmatig naar de sportschool geweest om je kracht te onderhouden? Goed bezig! Maar ook jij moet alert blijven op overbelastingsblessures. Sportspecifieke bewegingen zoals sprinten, wenden, keren en sprongvormen zijn bewegingen die vaak niet terugkomen bij een standaard hardloop– of krachttraining en die wel veel van je spieren en pezen vragen.

Een aantal tips om verantwoord het nieuwe seizoen in te gaan:

  1. Zorg voor een goede warming up van je trainingen en wedstrijden. Een goede warming up bestaat uit verschillende loopvormen, stabiliteitsoefeningen en eventueel (dynamische) rekoefeningen.
  2. Ben in de eerste trainingen wat voorzichtig met explosieve bewegingen. Ga niet meteen voor 100% sprinten, maar beperkt dit tot 80%.
  3. Geef pijntjes op tijd aan! Overbelastingsblessures liggen zoals eerder gezegd erg op de loer en dit is wel het laatste wat je wilt. Spierpijn na de eerste trainingen is natuurlijk geen probleem, maar wanneer je meerdere keren specifieke pijn voelt is het verstandig om toch even een afspraak te maken bij een van onze fysiotherapeuten of om langs te komen bij het inloopspreekuur. Vervelende peesblessures beginnen namelijk vaak onschuldig en wanneer je hier te lang mee door blijft lopen duurt het ook alleen maar langer om er weer van af te komen. Voorkomen is beter dan genezen!
  4. Zorg voor goed schoeisel.