achillespees blessure

Hoe voorkom je klachten aan je achillespees?

Oorzaken

Er zijn intrinsieke en extrinsieke oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat een achillespeesklacht niet herstelt.

Intrinsieke oorzaken

Intrinsieke oorzaken zijn: een verminderde doorbloeding, lange en korte kuitdisfunctie, leeftijd, geslacht, gewicht, metabolische disfuncties, instabiliteit van de enkel en deformiteit van de voet (Singh et al 2017).

Extrinsieke factore

De extrinsieke factoren die kunnen leiden tot een achillespeesklacht zijn aanpassingen in de training. Met name bij de volgende sporten: volleybal, basketbal, voetbal en hardlopen. Tevens zijn slecht schoeisel en een instabiele training ondergrond ook van invloed (Cassel et al., 2015).

Tendinopathie

Wanneer er sprake is van een langdurige achillespees klacht verandert de structuur van de pees en spreek je van een tendinopathie. Daarnaast kan er ook kalkvorming ontstaan in de
pees.

Lees meer

Hardlopen met achillespees blessure

"Een klacht aan de achillespees komt vaak voor bij atleten of mensen die voor hun werk lange afstanden moeten lopen."

Wat te doen?

  • Zorg door het doen van specifieke oefeningen voor optimale beweeglijkheid voor de enkel.
  • Er moet een trainingsprikkel zijn, maar laat de reactie in de volgende ochtend leidend zijn. Te veel pijn is natuurlijk nooit goed.
  • Zorg dat de heup spieren, bovenbeen en kuiten sterk genoeg zijn om de belasting aan te kunnen. Fysio Moov adviseert specifieke oefeningen om deze spiergroepen te versterken.
  • Er moet voldoende stabiliteit zijn in het enkel gewricht.
  • Schoeisel is niet ouder dan één jaar en is minder dan 1.000 km gebruikt.

Nog steeds klachten, of vindt u het moeilijk om de juiste oorzaak te vinden? Bij Fysio Moov helpen we u graag verder. Een achillespeesklacht is in veel gevallen goed te behandelen. Een mooie behandeltechniek is shockwave. Lees de mogelijkheden van shockwave op onze website. Daarnaast bieden we ook EPTE aan. 

×

Powered by WhatsApp Chat

×