Hoe voorkom je voetbalblessures

Hoe voorkom je voetbalblessures?

Voetbalblessures komen vaak voor maar zijn vaak mild

volgens Peterson et al., (2000)

Volgens Pfirrmann(2016) varieert de totale incidentie (hoe vaak het voorkomt) bij jeugd voetbalspelers van 2 tot 19 blessures per 1000 uur voetbal. Bij wedstrijden is dit 9 tot 48 blessures per 1000 uur. Bij training 3 tot 11 blessures per 1000 uur.

Zo zie je dat er een verschil is in blessures bij wedstrijden tussen trainingen. Ergun et al., 2013 vond zelfs dat tijdens een wedstrijd een blessure krijgen 5 maal hoger is dan tijdens een training. Vaak zijn de blessures een gevolg van een verzwikking of contact met een ander. Maar als er eenmaal een blessure is opgelopen tijdens de wedstrijd is er vaker een recidief op de training.

De meeste blessures zijn verrekkingen of kneuzingen.

De meeste blessures zijn verrekkingen of kneuzingen. De locatie van de blessures verschilt per artikel, waarbij het bovenbeen het vaakst voorkomt, gevolgd door enkel en knie. Nieuwe blessures ontstaan vaak doordat de eerste blessure niet goed is hersteld. We kennen het allemaal wel. Je hebt een blessure tijdens de wedstrijd opgelopen en na een aantal dagen trekt de pijn weg. Dit hoort bij het herstel. Maar vaak ben je nog niet hersteld en tijdens de trainingen blijf je last houden of er komt een andere vorm van pijn erbij.

Zo zijn er nog meer variabelen waardoor je eerder kans zou hebben op een blessure. Deze vind je in onderstaande afbeelding.

voetbalblessures voorkomen

Advies van Fysio Moov

Zo zie je dat blessures bij voetbal moeilijk te voorkomen zijn. Dit omdat het vaak het gevolg is van contact met een ander. Wel is het herstel positief te beïnvloeden! Opnieuw een blessure voorkomen of sneller herstel? Lees ons advies.

 

  • Speel na blessure in de wedstrijd niet te lang door met pijn, dit resulteert vaak in kans op een langer herstel (Eirale et al., 2013).
  • Bespreek blessures gelijk met je trainer
  • Zorg voor voldoende herstel tussen wedstrijden
  • Niet te veel wedstrijden in 1 week
  • Zorg voor een goede trainingsopbouw (hersteltrainer)
Praktijk in Houten of Den Bosch

Bekijk informatie over onze praktijk in Houten en onze praktijk in Den Bosch.

Meer over onze locaties

SV Houten

Gratis inloopspreekuur bij “SV Houten”, elke dinsdag en donderdag van 18.30 - 19.30.

Meer over SV Houten

CHC

Gratis inloopspreekuur bij CHC op dinsdag en donderdag van 19.00 - 20.00.

Meer over CHC

×

Powered by WhatsApp Chat

×