tel: 030 274 5115

Artrose van de knie

Artrose is het ouder worden van het gewricht. Het kniegewricht bestaat uit een bovenbeen (Femur) en het onderbeen (Tibia). Op het uiteinden/raakvlakken van het gewricht bevindt zich kraakbeen. Dit kraakbeen zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt.

Artrose Knie Kenmerken

Bij artrose is er sprake van “slijtage”. We onderscheiden verschillende stadia:

  • Stadium 0: geen artrose
  • Stadium 1: mogelijk artrose
  • Stadium 2: milde artrose
  • Stadium 3: matige artrose
  • Stadium 4: ernstige artrose

Artrose Knie Diagnose

Uiteindelijk krijgt iedereen artrose, maar wie er last van krijgt verschilt per individu. Sommigen spreken van veel pijn bij een milde artrose en anderen hebben ernstige artrose maar weinig last.  Verdenking is gebaseerd op de anamnese en het beweegonderzoek. Aanvullend beeldvormend onderzoek is vaak niet nodig, maar kan een verdenking op artrose bevestigen. 

Artrose Knie Behandeling

Belangrijk bij artrose is te zorgen dat het gewricht zo goed mogelijk beweegt. Er kan gekozen worden om de beweeglijkheid te verbeteren door middel van mobiliseren. Oefentherapie is van groot belang om het gewricht wat te ontlasten. Herstel is moeilijk te bepalen maar de meeste mensen herstellen binnen 12 weken, waarbij het belangrijk is om de oefeningen zo lang mogelijk door te zetten en sterk te blijven.

Bekend met deze klachten? Wij kunnen u goed helpen met oefentherapie. Maak eens een afspraak maken!