De functie van een kruisband is het handhaven van voorste en achterste stabiliteit van de knie. Het zijn 2 banden die zich midden in de knie bevinden. De voorste kruisband (anterior cruciate ligament, ACL) en de achterste kruisband (posterior cruciate ligament, PCL).

Fysio Moov onderdeel van team ACL.

Mogelijke oorzaken (vaak in combinatie):

Een scheur of partiële scheur ontstaat vaak door een trauma (verdraaiing van de knie). De voorste kruisband wordt meestal gescheurd door een beweging waarbij het onderbeen blijft staan en je knie buigt naar binnen. Dit gebeurt vaak in combinatie met een mediale bandletsel (MCL) of meniscusletsel. Indien je een mediale kruisbandletsel plus een meniscusletsel hebt heet dat een unhappy triad. 

Achterste kruisbandletsel (PCL) ontstaat vaak door een dashboard-trauma of een geforceerde overstrekking van de knie. 

Diagnose

De diagnose wordt vaak gesteld door anamnestische kenmerken in combinatie met een beweegonderzoek. 

Kenmerken zijn:

  • Verdraaiing in combinatie met een klik (soms hoorbaar door omstanders)
  • Na trauma problemen met stabiliteit van de knie
  • Dikke knie enkele minuten na trauma

Tijdens het onderzoek zullen er testen gedaan worden die kunnen wijzen op kruisbandletsel.

Duur van deze klacht

Mocht u een verdenking op kruisbandletsel hebben, dan zal er een afspraak met een orthopeed gemaakt moeten worden. Deze zal een röntgenfoto maken in combinatie met een MRI. Zo wordt in kaart gebracht of er naast kruisbandletsel nog meer schade is in de knie. Samen met de orthopeed zal er gekeken worden of een operatie noodzakelijk is.

Hersteltijd

De hersteltijd na operatie zal tussen de 9 tot 12 maanden zijn alvorens uw sport weer goed te kunnen beoefenen. Behandelingen bestaan in de eerste fase uit simpele mobiliteit-(beweeglijkheid-) oefeningen. Samen met uw fysiotherapeut wordt dit opgebouwd, waardoor u elke keer meer bereikt. Zo wordt er een persoonlijk schema gemaakt om uw doelen te behalen na 9 tot 12 maanden.

Letsel opgelopen?

Wij zien veel kruisbandletsels op de praktijk en hebben er veel ervaring mee. Ook bij de diagnostiek kunnen wij helpen door goede contacten in het ziekenhuis. Letsel opgelopen? Of net geopereerd? Neem contact met ons op voor revalidatie!