tel: 030 274 5115

Kruisbandblessure

De functie van een kruisband (een peesachtige band midden in het kniegewricht) is het handhaven van voorste en achterste stabiliteit van de knie. Als de voorste kruisband goed functioneert voorkomt hij dat het scheenbeen naar voren kan bewegen ten opzichte van het dijbeen. Het zijn 2 banden die zich midden in de knie bevinden. De voorste kruisband (anterior cruciate ligament, ACL) en de achterste kruisband (posterior cruciate ligament, PCL).

Fysio Moov onderdeel van team ACL.

Mogelijke oorzaken (vaak in combinatie):

Een scheur of partiële scheur ontstaat vaak door een trauma (verdraaiing van de knie).

  • De voorste kruisband (ACL) wordt meestal gescheurd door een beweging waarbij het onderbeen blijft staan en de knie naar binnen buigt. Dit gebeurt vaak in combinatie met een mediale bandletsel (MCL) of meniscusletsel. Indien je een mediale kruisbandletsel plus een meniscusletsel hebt heet dat een unhappy triad. 
  • Achterste kruisbandletsel (PCL) ontstaat vaak door een dashboard-trauma of een geforceerde overstrekking van de knie. 

Diagnose

De diagnose wordt vaak gesteld door anamnestische kenmerken in combinatie met een beweegonderzoek. 

Kenmerken zijn:

  • Verdraaiing in combinatie met een klik (soms hoorbaar door omstanders)
  • Na trauma problemen met stabiliteit van de knie
  • Dikke knie enkele minuten na trauma

Tijdens het onderzoek zullen er testen gedaan worden die kunnen wijzen op kruisbandletsel.

Welke behandelingen zijn er bij een gescheurde voorste kruisband?

Je kunt kiezen uit 2 behandelingen: fysiotherapie of een operatie.

Fysiotherapie

Samen met de fysiotherapeut wordt er geoefend om de knie weer te bewegen. De fysiotherapeut maakt een schema met oefeningen. Deze oefeningen zijn voor bij de fysiotherapeut, en voor thuis. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 maanden. De knie wordt hierdoor weer stevig.

Operatie

Bij de operatie maakt de orthopedisch chirurg met een pees uit het been een voorste kruisband na. De arts bespreekt van tevoren welke pees hij of zij gaat gebruiken.

Na de operatie begint de fysiotherapie. De fysiotherapeut maakt een schema met oefeningen om de knie weer goed te leren bewegen. Meestal duurt fysiotherapie 9 tot 12 maanden.

Hersteltijd

De hersteltijd na operatie zal tussen de 9 tot 12 maanden zijn alvorens de sport weer goed kan worden beoefend.

Behandelingen bestaan in de eerste fase uit simpele mobiliteit-(beweeglijkheid-) oefeningen. Samen met de fysiotherapeut wordt dit opgebouwd, waardoor iedere keer meer bereikt wordt. Zo wordt er een persoonlijk schema gemaakt om de doelen te behalen na 9 tot 12 maanden.

Letsel opgelopen?

Wij zien veel kruisbandletsels op de praktijk en hebben er veel ervaring mee. Ook bij de diagnostiek kunnen wij helpen door goede contacten in het ziekenhuis. Letsel opgelopen? Of net geopereerd? Neem contact met ons op voor revalidatie!