tel: 030 274 5115

Liesblessures

Liesblessures staan op nummer 3 bij meest voorkomende blessures bij sporters. Dit komt het vaakst voor bij voetballers en ijshockeyers. Bij ongeveer een derde deel van de gevallen treedt de klacht acuut op. Bij de overigen klachten nemen de klachten langzaam toe (chronisch).

Kenmerken liesblessure

Een liesblessure is een blessure waar je liespijn ervaart aan de voorkant en binnenkant van je bovenbeen, je schaamstreek en onderbuik. Dit kan dus van verschillende spieren komen. Je hebt de buikspieren en het lieskanaal in de onderbuik en adductor-spieren aan de binnenkant van het bovenbeen die je been naar binnen bewegen.

Bij een chronische blessure heb je 4 verschillende fases waar je in kan verkeren, namelijk:

  • Alleen pijn ervaren na het sporten
  • Ook pijn ervaren als je begint met sporten
  • Ook pijn ervaren tijdens het sporten
  • Ook pijn ervaren in rust en alledaagse activiteiten

De meeste blessures die zorgen voor liespijn zijn adductor-, illiopsoas-, lieskanaal- en Os pubis-gerelateerde klachten. Zo’n acute liesblessure komt vaak door spontane en explosieve bewegingen, zoals de bal hard trappen of hard afzetten bij sprinten. Het kan dus ook komen door snel wenden, draaien, springen en/of keren. De langzaam toenemende klachten komen vaak doordat je spier en/of pees de belasting niet aan kan en dan is er geen sprake van een balans tussen belasting en de belastbaarheid.

Je maakt meer kans op een liesblessure als je dit al een keer eerder hebt meegemaakt, als je sport op hoog niveau, als je geen goede voorbereiding hebt gehad op bijv. het seizoen en als je spieren verzwakt zijn rond de liesregio.

Liesblessures of pijn kunnen ook komen door trauma’s of doordat je nog niet uitgegroeid bent.

Voorkomen liesblessure

Als je liesblessures wilt voorkomen kun je de volgende dingen doen:

  • Een goede ‘warming-up’ voor de activiteit
  • Goede schoenen met goed grip aanschaffen voor de sport die je beoefent is belangrijk
  • Je (schuine) buikspieren trainen
  • Rekken van je spieren rondom de liesregio

Hersteltijd en behandeling

De behandeling van een liesblessure kan heel erg verschillen en ligt aan de blessure en de oorzaak. Manuele therapie helpt hierbij op korte termijn, maar als er een langer behandeltraject nodig is worden vaak oefeningen voorgeschreven om de spieren rondom de liesregio te versterken. 

Een liesblessure duurt meestal 6-10 weken. Als het langer duurt kan dit soms wel jaren aan blijven houden. Sommige liesklachten zijn ook binnen een paar dagen of weken weer weg; dit verschilt per persoon.

Als je meer wilt weten van liesblessures en hiermee te maken hebt kan je altijd bij ons een afspraak maken voor verder onderzoek en/of behandeling. Hierbij helpen we je graag.