tel: 030 274 5115

Thoracic Outlet Syndrome

Wanneer we spreken over Thoracic outlet syndrome (TOS), spreken we niet over een specifieke aandoening, maar hebben we het meer over een zogeheten symptomencomplex. TOS kenmerkt zich door beknelling van de vaatzenuwbundel in arm, schouder of nek en kan vele verschillende klachten opwekken.

We onderscheiden 3 verschillende soorten TOS: 

Bij elke vorm komen andere symptomen tot uiting. Zo heb je bij arteriële TOS vaak last van een bleke hand, pijn en een kloppend gevoel in de hand of arm. Veneuze TOS kenmerkt zich vooral in zwelling in de hand en arm, een zwaar gevoel en blauwkleuring van de hand. Als laatste kan er nog sprake zijn van neurogene TOS. Dit kenmerkt zich vaak door krachtverlies, een dof gevoel.

Oorzaak Thoracic Outlet Syndrome (TOS)

Zoals bovengenoemd, ontstaat TOS door een beknelling van de vaatzenuwbundel. Deze bundel kan op 3 verschillende plekken bekneld raken:

  • De scalenus driehoek
  • De costoclaviculaire ruimte
  • De sub-pectoralis minor ruimte

Het stellen van een exacte diagnose is bij TOS tot op het heden niet mogelijk. Vanuit het onderzoek en specifieke vragen die de therapeut stelt, kan echter wel een aanname (waarschijnlijkheidsdieagnose) gemaakt worden. De herstelperiode kan variëren per subtype. Goed resultaat wordt meestal binnen 6 weken verwacht.

Behandeling Thoracic Outlet Syndrome (TOS)

De behandeling die gekozen wordt bij TOS, hangt af van het subtype. Enkele behandelmogelijkheden zijn het verbeteren van de houding, het verbeteren van de mobiliteit rond hals, borst en schouder en eventueel aanpassingen in de leefstijl. Bij neurogene TOS kan ook gekozen worden voor oefentherapie gericht op neurodynamica.

Bekend met deze klacht? Maak eens een afspraak en wij helpen u graag!