tel: 030 274 5115

Rugklachten: Sport specifieke begeleiding en preventie bij Fysio Moov

Hou rug zo belastbaar mogelijk door middel van fysiotherapie!

Als fysiotherapeut bij Fysio Moov wordt er vaak geroepen ‘let op je houding’, ‘zit niet te lang stil’ en ‘train je core’. Je zal denken: “Komen ze weer met deze uitspraken“, máár dit is nog steeds niet voor niets want 60 tot 90% van de Westerse bevolking heeft wel eens in het leven last van aspecifieke lage rugklachten. Dit zorgt voor veel verzuim op werk en het niet meer kunnen beoefenen van sport. In dit artikel zal de fysiotherapeut je bijpraten over deze veelvoorkomende klacht met als doel de kans om zowel je werkzaamheden als je sport te blijven volhouden tot hopelijk je 100e levensjaar! 

Nog even belangrijk om te weten is dat een huisarts je bij rugklachten snel door zal verwijzen naar een fysiotherapeut. Er is namelijk aangetoond dat uitslag van aanvullende beeldvormende diagnostiek geen direct verband houdt met pijnklachten in de rug. Eventuele beeldvormende bevindingen kunnen leiden tot een onjuiste ziektebeleving en onnodige behandelingen. Ook is het namelijk zo dat bij acute lage rugpijn in circa 95% van de gevallen geen specifieke lichamelijke oorzaak aanwijsbaar is (NHG,2017). Probeer daarom altijd eerst door middel van fysiotherapie je rug zo belastbaar mogelijk te houden! 

Onze behandelmethode

Bij Fysio Moov richten wij ons op de actieve sporter en is ons doel jou weer fit aan de slag te zien met jou favoriete bezigheid, welke leeftijd je nu hebt. Wij werken in ons team nauw samen met elkaar, zo zal het mogelijk zijn dat je verschillende therapeuten van ons zal tegenkomen.

Bij lage rugklachten kijken wij namelijk vanuit een fysiotherapeutisch perspectief naar je houding, de spierspanning, de beweeglijkheid en mobiliteit van jouw lichaam. Máár ook manuele expertise speelt een grote rol. Hierbij richt het onderzoek zich specifiek op de wervelkolom en bekken en de mogelijke onzuiverheden of beperkingen die bij jou aanwezig zijn waardoor je letterlijk net niet lekker in je vel zit.

Voor rugklachten kan je bij iedereen van het team van FysioMoov terecht. Ook wij zullen tijdens het behandelproces meedenken met jou behoeften.

Samen pakken we de klachten aan

Er zal deels gewerkt worden met Dry Needling, door middel van naaldjes in de spier proberen we de knopen in je spieren los te krijgen waardoor de bewegingsvrijheid wordt vergroot en pijn wordt verminderd (KNGF, 2021). Mocht jij nou schrikken van het woord ‘naalden’ dan zijn er altijd nog onze hardwerkende Manueel therapeuten die jouw gehele wervelkolom en bekken nagaan, waar verbeterpunten zitten op basis van mobiliteit.

Kom vooral in sportkleding, want we nemen je regelmatig de zaal in voor sport specifieke trainingen, gericht op jouw sport. Daarbij speelt kracht maar vooral balans en motorische aansturing een belangrijke rol. Is het brein in staat je spieren zó te controleren bij jou sport om de krachten op te vangen met je lichaam, en zo blessures én lage rugklachten te kunnen voorkomen? Dit gaan wij samen met jou aanpakken en zo optimaal mogelijk maken!

Zelfmanagement

Wij zijn grote voorstanders van zelfmanagement, jij voelt dagelijks zelf het beste waar je last hebt en wanneer. En daarom vragen wij jou dan ook om tijdens het proces zelf gericht mee te onderzoeken wat voor jou de klachten provoceren. Hierdoor kunnen wij het beste een individueel schema en behandelproces voor jou persoonlijk opstellen en je binnen 6-8 weken weer zo fit mogelijk je sport te laten beoefenen. En hoewel het hier altijd erg gezellig is hopen we je dan ook niet terug te zien, zodat je ook op langere termijn zelf weet hoe je je klachten aanpakt, mochten deze, wat niet zeldzaam is, weer eens terugkomen.

Dus schroom niet om eens langs te komen voor info/advies bij een van onze inloopspreekuren, te vinden op de site en sociale media. En volg ons voor de nieuwste updates en bezigheden op Instagram @FysioMoov.

Ook alle uit de literatuur effectieve behandelmethoden die wij toepassen kun je terugvinden in de richtlijnen van het KNGF, NHG én het artikel van Steven, Z. George, 2021. (Interventions for the Management of Acute and Chronic Low Back Pain: Revision 2021)