Enkelverzwikking
Uitleg
Een enkelverzwikking treedt op wanneer de enkel een plotselinge beweging maakt naar binnen of naar buiten, waardoor de structuren rondom het enkelgewricht mogelijk beschadigd raken. Dit kan optreden bij zowel een inversie (beweging naar binnen) als een eversie (beweging naar buiten) van de enkel.
Mogelijke oorzaken
Enkelverzwikkingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder plotselinge draaibewegingen, misstappen, oneffen terrein, of een zwakke enkelmusculatuur. De exacte oorzaak kan variëren afhankelijk van de situatie en de activiteit die het letsel heeft veroorzaakt.
Behandelingen & diagnose
De diagnose van een enkelverzwikking kan meestal eenvoudig worden gesteld, maar de ernst ervan kan pas na ongeveer vijf dagen na het letsel worden vastgesteld. Het is belangrijk om te bepalen of er sprake is van een mogelijkheid tot lopen of belasten om eventuele breuken uit te sluiten (Ottawa enkelregels). De behandeling omvat vaak een combinatie van natuurlijk herstel en therapeutische interventies, waaronder loopkrukken, braces, taping en een gerichte (revalidatie) training.
Herstelproces & tijd
Het herstelproces van een enkelverzwikking varieert, maar over het algemeen duurt het tussen de zes tot acht weken voordat de enkel voldoende hersteld is voor normale activiteiten. Voor het hervatten van sportactiviteiten na een normaal herstel wordt meestal een revalidatieperiode van twaalf weken aanbevolen. Gedurende deze tijd zal de (revalidatie) training methodisch worden opgebouwd om de enkel te versterken en de mobiliteit te verbeteren.
afspraak maken