tel: 030 274 5115

Wat is het verschil tussen Fysiotherapie en Manueel Therapie?

Wat is het verschil tussen Fysiotherapie en Manueel Therapie?

Bij Fysio Moov bieden we zowel manueel therapie aan als fysiotherapie. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Inhoud

Bij Fysio Moov bieden we zowel fysiotherapie als manueel therapie aan. We krijgen geregeld de vraag wat nu het verschil is tussen beide behandelmethoden. In dit artikel leggen we je uit waar de verschillen tussen beide vakgebieden liggen.

Wat is Manueel Therapie?

Manuele therapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Manuele therapie is een 3-jarige opleiding die je na het halen van je fysiotherapie-opleiding kan gaan doen. De manueel therapeut is werkzaam in het musculoskeletale domein en onderscheidt zich als Master in de Manuele Therapie.

Wat doet een manueel therapeut?

  • Heeft uitgebreide en specifieke kennis van de werking en de ziekteleer van gewrichten van de wervelkolom en de extremiteiten;
  • Kan manuele vaardigheden toepassen zoals het “kraken” van gewrichten of het verbeteren van functie, zoals mobiliseren. Daarbij kan een manueel therapeut complexe vaardigheden toepassen bij het onderzoeken van een gewricht;
  • Een manueel therapeut is dus eigenlijk een fysiotherapeut die extra kennis heeft opgedaan voor de specifieke behandeling van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam.

Karakteristiek voor het vak zijn de veelomvattende diagnosestelling en het toepassen van specifieke manueel therapeutische mobiliserende en manipulerende technieken (kraken) aan gewrichten van de wervelkolom en andere delen van het lichaam. In de dagelijkse praktijk wordt het masterniveau gekenmerkt door het kunnen diagnosticeren en behandelen van patiënten met complexe wervelkolom-gerelateerde gezondheidsproblemen of orthopedische klachten. Naast anatomische eigenschappen en functies houdt hij/zij ook rekening met andere factoren die de activiteiten en participatie van cliënten beperken.

Wat is fysiotherapie?

Bij fysiotherapie hebben we als doel je pijn te verlichten en je helpen gemakkelijker te bewegen. Fysiotherapie helpt ook om je kracht of om je conditie te verbeteren of te herstellen. Het is een behandelmethode die kan helpen wanneer je kampt met gezondheidsproblemen die je dagelijkse werkzaamheden moeilijk maken. Er zijn verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie: manuele therapie, oefentherapie, oefentherapie cesar en sportfysiotherapie.

Waar verschillen manueel therapie en fysiotherapie met elkaar?

Omschrijven we het heel kort & krachtig, dan focust fysiotherapie zich meer op de zachtere delen van het lichaam. Denk hier bij aan spieren, pezen en banden en tevens beperkingen aan lichaamsdelen als bijvoorbeeld de schouder. Manuele therapie focust zich, zoals we hier boven al beschreven meer op de hardere delen van het lichaam. Denk hierbij aan de wervelkolom en de gewrichten.

Waar verschillen de behandelingen van manueel therapie en fysiotherapie met elkaar?

Zoals we hier boven al beschreven richten beide specialisten zich op een ander deel van het lichaam. De wijze van onderzoeken en behandelen verschillen daarnaast ook van elkaar. Een fysiotherapeut bij Fysio Moov zal je begeleiden bij het verbeteren van de lichamelijke functies. Een manueel therapeut zal zich door middel van spierbeheersing gericht zijn om de beweeglijkheid van de gewrichten te verbeteren.

Daarnaast worden manueel therapie ook wel gezien als handen therapie. Een manueel therapeut maakt gebruik van zijn of haar handen om de oorzaak van je klachten te onderzoeken en te genezen. Bij een behandeling fysiotherapie wordt er vaak gebruik gemaakt van verschillende oefenapparatuur (zie onze diensten welke wij aanbieden) om jouw lichaam te herstellen.

Het is niet zo dat de een beter is dan de ander – allebei de behandelingen zijn uiteraard effectief.

Wanneer manuele therapie en wanneer fysiotherapie?

Wanneer u contact met ons opneemt over klachten zullen wij zelf al een keuze makeno of u manueel therapie nodig heeft of fysiotherapie. Toch zijn er bepaalde uitgangspunten. Wilt u manieren ondervinden om meer kracht en/of souplesse te krijgen of juist wilt oefenen aan coordinatie en conditie, dan adviseren wij fysiotherapie. Ervaart u stijfheid en belemmeringen in met name uw wervelkolom, en wilt u dit verbeteren? Dan kan manueel therapie geschikt voor u zijn. Gelukkig hoeft u zelf deze keuze niet te maken en begeleiden wij u hier in.