tel: 030 274 5115

Wat is het verschil tussen Manueel Therapie en Chiropractie?

Wat is het verschil tussen Manueel Therapie en Chiropractie?

Manipuleren kan zowel bij een manueel therapeut als bij een chiropractor. Maar wat is het verschil? FysioMoov zet de feiten op een rij.
Inhoud

Bij Fysio Moov bieden we o.a. manueel therapie aan. We krijgen geregeld de vraag wat nu het verschil is tussen Manueel therapie en chiropractie. In dit artikel lopen we je door de verschillen heen.

Waar verschillen manueel therapie en chiropractie met elkaar?

Dit zijn de grootste verschillen tussen manueel therapie en chiropractie.

  • Lokaal of hele lichaam: Een manueel therapeut focust op je hele lichaam, en heeft hier gezien de behandeltijd ook ruim de tijd voor. Een Chiropractor heeft net als de manueel therapeut een holisitische visie, maar behandelt over het algemeen minder lang.
  • Manipuleren (kraken) of zachte behandeling: Bij de chiropractor wordt het lichaam gekraakt en hier ligt dan ook de nadruk op. Bij Manueel Therapeuten is dit een onderdeel van de behandeling en neemt de behandelaar ook de kennis als fysiotherapeut met zich mee.

Waar verschillen de behandelingen van manueel therapie en chiropractie met elkaar?

Wanneer er wordt gesproken over manuele therapie, dan is er sprake van een behandeling waarbij de handen worden gebruikt. Veel chiropractische technieken zijn dus een vorm van manuele therapie. Om het verschil tussen een manueel therapeut en een chiropractor te bespreken, wordt er naar de opleidingen gekeken. De studenten voor de opleiding Chiropractie volgen gedurende 5 jaar een fulltime academische opleiding. Een student Manuele Therapie volgt een opleiding van 3 jaar na de volledige fysiotherapie opleiding.