Tijdens wintersportvakantie zonder blessures de piste af
Het is weer wintersportseizoen en als grote liefhebbers van snowboarden en (apres-) ski genieten ook wij enorm van de sneeuw, de bergen en het buiten zijn. Tijdens deze outdoor sporten vraag je veel van je lichaam waar dan ook weer risico’s aan hangen. Het is namelijk ook echt het moment in het jaar waar veel blessures worden opgedaan die, wanneer niet goed behandelt, voor lange tijd tot last kunnen zijn. Reden genoeg dus om even iets meer tijd te nemen voordat je op de latten / je board springt en om je lichaam op te warmen. In dit artikel geven we je tips om – wanneer je uit de ski lift stapt – in 5 minuten je lichaam op te warmen en zo zo blessurevrij mogelijk die berg af te sjezen.
Waarom is een warming-up zo belangrijk?
Je bevindt je in de sneeuw en je vraagt van je lichaam zich “koud” in te spannen. Dat is natuurlijk vragen om problemen. Met een warming up:
stimuleer je je bloedsomloop waardoor spieren beter worden doorbloed (en de kans op blessures afneemt);
heb je minder last van spierpijn doordat je stofwisselingsproces sneller gaat en je hierdoor minder afvalstoffen produceert;
raakt je lichaam gewend aan alle bewegingen die het lichaam moet ondergaan tijdens het skiën of snowboarden en ook de hartslag gaat omhoog;
ben je ook gefocust op je lichaam, en doordat je lichaam tot rust komt na een warming-up kun je je ook beter concentreren.
Tijdens de wintersport worden spieren gebruikt die normaal weinig gebruikt worden. Let er dus op tijdens de warming up dat je de juiste spieren opwarmt. De volgende spieren worden het meest gebruikt tijdens wintersporten.
De bovenbenen, kuiten, rug (vooral onderrug), buik, schouder en armspieren. Vooral de beenspieren worden veel belast tijden skiën en snowboarden.
De Moov-Warming-Up:
- Vind een dichtstbijzijnde trap en ren hem een paar keer op en af. Zwaai je armen rond en span je core-spieren aan.
- Doe hierna wat rek- en strekoefeningen voor de benen, liezen en armen.
- Doe de eerste afdaling rustig aan. Ga rustig naar beneden op een blauwe piste en maak veel bochten, zodat het lichaam kan wennen aan de bewegingen en warm kan worden. Vanaf de tweede afdaling kun je de intensiteit verhogen en sneller gaan.
Fysio Moov adviseert na iedere langere pauze even kort het lichaam weer op te warmen voordat je de piste afstormt. We wensen je enorm veel ski en snowboard plezier!
p.s: Mocht je, zelfs na keurige warming up, toch een blessure opgelopen hebben? Wacht dan niet te lang en neem contact met ons op! Wij kijken er met je naar en door onze efficiënte behandeling ben je ook snel weer van je klachten af. Klik hier om gelijk (online!) een afspraak met ons in te plannen.
Nieuwste berichten
- Hoe hervat je het sportseizoen op een verantwoorde manier na de zomerstop?Yes, het is weer (bijna) zover! De teamsporten gaan weer beginnen na de zomerstop. Het liefst ben je zo snel mogelijk weer op het niveau waar je afgelopen seizoen zat.
- Last van lage rugklachten?Langdurig zitten en daarna sporten is een gekke combinatie en leidt bij veel sporters tot lage- en bovenrugklachten.
- 5 tips voor sporten tijdens warm weer en hitteWarm weer of hitte hoeft geen reden te zijn om een training over te slaan. In een koele sportschool sporten, fietsen of zwemmen zijn fijne sporten om te doen op warme dagen. Andere intensieve buitensporten in de warme zon kunnen daarentegen wel voor problemen zorgen.
- Wat is het verschil tussen Fysiotherapie en Manueel Therapie?Bij Fysio Moov bieden we zowel manueel therapie aan als fysiotherapie. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
- Kitesurfen een risicovolle sport?Er wordt vaak gesuggereerd dat kitesurfen qua blessureleed een risicovolle sport is. Echter blijkt dat kitesurfen minder gevaarlijk is dan dat men denkt.