Een achillespeesirritatie is samen met de “jumpersknee” de meest voorkomende peesirritatie van het lichaam. Achillespees-tendinopathie is een irritatie van de pees die van de kuitspier naar je hak loopt. Achillespeesirritatie kan ontstaan door verschillende redenen, maar overbelasting is het meest voorkomend.

Kenmerken:

  • Pijn ter hoogte van de achillespees
  • Zwelling ter hoogte van de achillespees
  • Functiebeperking (pijn voor of na belasting thv de achillespees)

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van anamnese en onderzoek. Bij een achillespeesirritatie zijn de klachten altijd lokaal op de achillespees zelf. Middels echografisch onderzoek kan er nog onderzocht worden in welke fase van herstel de pees zich bevindt. Hierdoor kan er een duidelijker beleid voor therapie ingezet kan worden.

Achillespees Tendinopathie Behandeling

Het gemiddeld herstel is erg afhankelijk van verschillende zaken. Factoren zoals leeftijd, gewicht, fitheid of kracht kunnen meespelen in het herstel. Gemiddeld hersteld een pees in 3 maanden, maar de meeste mensen pakken hun sport vaak pas rond 6 maanden op. 

Bekend met deze klacht? Wij kunnen u helpen om deze klacht aan te pakken. Maak gelijk een afspraak!

Achillespees Tendinopathie Oefeningen

  • Zorg door het doen van specifieke oefeningen voor optimale beweeglijkheid voor de enkel.
  • Er moet een trainingsprikkel zijn, maar laat de reactie op de volgende ochtend leidend zijn. Te veel pijn is natuurlijk nooit goed.
  • Zorg dat de heup–,  bovenbeen- en kuitspieren sterk genoeg zijn om de belasting aan te kunnen. Fysio Moov adviseert specifieke oefeningen om deze spiergroepen te versterken.
  • Er moet voldoende stabiliteit zijn in het enkelgewricht.
  • Schoeisel is niet ouder dan één jaar en is minder dan 1.000 km gebruikt

Nog steeds klachten, of vindt u het moeilijk om de juiste oorzaak te vinden?

Bij Fysio Moov helpen we u graag verder. Een achillespeesklacht is in veel gevallen goed te behandelen. Een mooie behandeltechniek is shockwave. Lees de mogelijkheden van shockwave op onze website.