tel: 030 274 5115

Enkelverzwikking

Een enkelverzwikking is een dusdanige beweging in de enkel, naar binnen of naar buiten, waarbij structuren rondom het enkelgewricht mogelijk beschadigen. Bij een inversie (beweging naar binnen) zijn dit vaak de Ligamentum talofibulare posterius, Lig. talofibulare anterior en het Calcaneofibular ligament. Bij de eversie (beweging naar buiten) zijn de Ligamentum tibiocalcanea, Lig. tibionavicularis, Lig. tibiotalaris anterior en de Lig. tibiotalaris posterior aangetast.

We onderscheiden drie gradaties bij een enkelverzwikking:

  1. Opgerekte structuren; hierbij hebben de omliggende structuren een flinke klap gehad maar er is verder geen aantoonbare schade aan deze structuren
  2. Ingescheurde structuren; hierbij is er schade aan de structuren, maar zijn de structuren niet volledig afgescheurd
  3. Afgescheurde structuren; hierbij zijn de structuren volledig doorgescheurd

Diagnose enkelverzwikking en herstel

De diagnose is eenvoudig te stellen, maar welke gradatie het betreft kan pas ongeveer 5 dagen na het trauma worden vastgesteld. Wel is van belang of er een mogelijkheid is van lopen/belasten. Dit in verband met een eventuele breuk (Ottawa ankle rules). De hersteltijd ligt tussen de 6 tot 8 weken. Voor het volledig hervatten van sport staat bij normaal herstel 12 weken revalidatie. De diagnose komt vaak naar voren uit het anamnestisch vraaggesprek met de fysiotherapeut in combinatie met een lichamelijk onderzoek. Om de gradatie van het letsel vast te stellen heeft de fysiotherapeut verschillende tests ter beschikking. Eventueel kan er een echo of een röntgenfoto worden gemaakt. 

Behandeling enkelverzwikking

Bij een enkelverzwikking speelt het natuurlijk herstelproces een grote rol. De therapeut kan het herstelproces ondersteunen met de volgende tools:

  • Loopkrukken
  • Brace 
  • Taping
  • Oefentherapie volgens een strak plan van aanpak, waarbij de belasting methodisch opgebouwd is

Door uw enkel gegaan?

Wij hebben veel ervaring met het behandelen van enkelletsel. Benieuwd? Maak gelijk een afspraak!