tel: 030 274 5115

Fasciitis plantaris (peesplaatontsteking)

Een Fasciitis plantaris is een peesplaatontsteking van de voet en is een veel voorkomende voetklacht. Onder de voet loopt een peesplaat van de bal van de voet t/m de hak. Door overbelasting van deze peesplaat kan deze geïrriteerd of beschadigd raken. Dit geeft een stekende pijn onder de hiel en kan soms doortrekken tot de voetzool. De pijn is met name aanwezig bij het opstaan uit bed of een stoel en de eerste stappen. Na een stukje wandelen/bewegen wordt de pijn minder. Een Fasciitis plantaris wordt vaak verward met een hielspoor. Dit zijn echter 2 verschillende diagnoses.

Een peesplaatontsteking is een overbelastingsblessure die vaak voorkomt bij hardlopers, wandelaars of sporters met sprong belastingen.

Klachten fasciitis plantaris / peesplaatontsteking

Mogelijke oorzaken van fasciitis plantaris / peesplaatontsteking (vaak in combinatie):

  • (te) Snelle trainingsopbouw
  • In-efficiënte hardlooptechniek
  • Harde ondergrond
  • Verkeerd sportschoeisel
  • Overgewicht

Diagnose fasciitis plantaris / peesplaatontsteking

De diagnose kan worden gesteld door een combinatie van een anamnese en onderzoek. Bij een peesplaatontsteking hoort een duidelijk patroon van symptomen en in combinatie met een lichamelijk onderzoek en echo-onderzoek kunnen we een peesplaatontsteking uitsluiten.

Herstelproces fasciitis plantaris / peesplaatontsteking

Het herstelproces van een Fasciitis plantaris kan sterk variëren. Zeker indien de klachten al langer aanwezig zijn kan dit het herstelproces vertragen. Ook is het herstelproces afhankelijk van de ernst van de beschadiging van de pees, leeftijd, leefstijl en arbeid-rust verhouding. Gemiddeld kan het herstelproces wel 3 tot 6 maanden duren met uitschieters van 6-12 maanden.

Behandeling fasciitis plantaris / peesplaatonsteking

Als behandeling wordt vaak een combinatie gekozen van shockwave-therapie, rek- en spierversterkende oefeningen, relatieve rust, adviezen over schoeisel en taping. Soms wordt er een combinatie gemaakt van fysiotherapie en podotherapie.

Ook last van deze klacht?

Fysio Moov maakt gebruik van echografie en shockwave om de klacht het beste aan te pakken. Heeft u ook hakklachten? Maak gelijk een afspraak!