Achillespees (partiële) ruptuur is een gedeeltelijke scheur (partieel) of volledige afscheuring (ruptuur) van de achillespees. De achillespees is een pees die van de kuitspier naar de hak loopt. Achillespeesrupturen komen steeds vaker voor. De verwachting is, omdat we steeds langer hoog intensief door sporten. De meeste rupturen komen dan ook voor bij een gemiddelde leeftijd van 37-44 jaar.  


Hardlopen met achillespees blessure

We onderscheiden twee oorzaken:

  • Degeneratie (ouder worden van de pees), waardoor de peeskwaliteit vermindert en verzwakt totdat de pees uiteindelijk scheurt.
  • Een biomechanische oorzaak. Doordat de achillespeesvezels in hun verloop 90 graden buigen is de kracht ongelijk verdeeld over de vezels. Daardoor kan de pees bij hoge krachten onder bepaalde bewegingen afscheuren.

De diagnose kan gesteld worden door middel van de anamnestische kenmerken en een onderzoek. De meest gebruikte test is de Thompson-test. Daarbij wordt er in de kuit geknepen om te kijken of de voet een spitse beweging (plantairflexie) maakt. Bij twijfel kan er een echo gemaakt worden.

Er kan gekozen worden voor een operatief of niet-operatief behandeltraject.

  • Bij de operatieve methode wordt de pees gehecht; daarna een Achillotrain (brace) en revalidatie.
  • Bij de niet-operatieve behandeling wordt eerst gekozen voor gips, vervolgens volgt een functionele brace en een revalidatietraject. Het revalidatietraject zal, afhankelijk van het sportniveau, gemiddeld 6-9 maanden duren.

Heeft u een achillespeesruptuur? Kom bij ons revalideren! Wij hebben kennis van en ervaring met het revalidatieproces bij een achillespeesruptuur. Maak gelijk een afspraak!


Ook last van deze klacht?

Neem dan contact met ons op!
×

Powered by WhatsApp Chat

×