tel: 030 274 5115

Gescheurde achillespees (Achillespeesruptuur)

Achillespees gescheurd – afgescheurde achillespees – partiële achillespeesruptuur – achillespees ruptuur – achillespees scheurachillespees gedeeltelijk gescheurd

Achillespees (partiële) ruptuur is een gedeeltelijke scheur (partieel) of volledige afscheuring (ruptuur) van de achillespees. De achillespees is een pees die van de kuitspier naar de hak loopt. Achillespeesrupturen komen steeds vaker voor. De verwachting is, omdat we steeds langer hoog intensief door sporten. De meeste rupturen komen dan ook voor bij een gemiddelde leeftijd van 37-44 jaar.  

Achillespees Gescheurd Symptomen

  • Degeneratie (ouder worden van de pees), waardoor de peeskwaliteit vermindert en verzwakt totdat de pees uiteindelijk scheurt.
  • Een biomechanische oorzaak. Doordat de achillespeesvezels in hun verloop 90 graden buigen is de kracht ongelijk verdeeld over de vezels. Daardoor kan de pees bij hoge krachten onder bepaalde bewegingen afscheuren.

De diagnose kan gesteld worden door middel van de anamnestische kenmerken en een onderzoek. De meest gebruikte test is de Thompson-test. Daarbij wordt er in de kuit geknepen om te kijken of de voet een spitse beweging (plantairflexie) maakt. Bij twijfel kan er een echo gemaakt worden.

Behandeling van een gescheurde achillespees

Er kan gekozen worden voor een operatief of niet-operatief behandeltraject.

  • Bij de operatieve methode wordt de pees gehecht; daarna een Achillotrain (brace) en revalidatie.
  • Bij de niet-operatieve behandeling wordt eerst gekozen voor gips, vervolgens volgt een functionele brace en een revalidatietraject. Het revalidatietraject zal, afhankelijk van het sportniveau, gemiddeld 6-9 maanden duren.

Heeft u een achillespeesruptuur?

Kom bij ons revalideren! Wij hebben kennis van en ervaring met het revalidatieproces bij een achillespeesruptuur. Maak gelijk een afspraak!

Over de Achillespees


De Achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen (calcaneus). Het is de grootste en sterkste pees van het menselijk lichaam, waar vaak bijzonder grote krachten op komen te staan. Zo kan het krachten van 500 kg. of meer weerstaan!

Wanneer de Achillespees gedeeltelijk of volledig scheurt, wordt dit een Achillespeesruptuur genoemd. De meest voorkomende oorzaak hiervan is de plotselinge, sterke spanning van de driekoppige kuitspier (musculus triceps surae).

Deze musculus triceps surae of driekoppige kuitspier is een samengestelde spier bestaande uit de musculus gastrocnemius (2 spierkoppen: caput mediale en caput laterale) en de musculus soleus (1 spierkop). De musculus triceps surae gaat over in de Achillespees en hecht aan op het achteruiteinde van het hielbeen (tuber calcanei) en zorgt voor het strekken van de voet (het op de tenen kunnen staan).