tel: 030 274 5115

Kitesurfen een risicovolle sport?

Kitesurfen een risicovolle sport?

Er wordt vaak gesuggereerd dat kitesurfen qua blessureleed een risicovolle sport is. Echter blijkt dat kitesurfen minder gevaarlijk is dan dat men denkt.
Inhoud

Er wordt vaak gesuggereerd dat kitesurfen qua blessureleed een risicovolle sport is. Echter blijkt dat kitesurfen minder gevaarlijk is dan dat men denkt.
Kitesurfen blijft een extreem spectaculaire sport waarbij de kans op blessureleed aanwezig is. Uit recente onderzoeken komt naar voren dat als er blessureleed onder kitesurfers optreedt het vaak blessures zijn met alle gevolgen van dien.

Deze blog is geschreven door een enthousiaste kitesurfer en tevens fysiotherapie student. Momenteel is hij werkzaam als stagiaire bij Fysio Moov in houten. Fysio Moov kan helpen bij het preventief voorkomen van deze blessures of kan begeleiden bij het revalideren van desbetreffende sportspecifieke blessures naar aanleiding van het kitesurfen.

Allereerst, welke blessures komen veel voor binnen deze tak van sport?

Je kunt je voorstellen dat hoge sprongen, wenden, keren en draaien en de onbetrouwbaarheid van windkracht een aanslag kan zijn op je lichaam naast de gebruikelijke schaafwonden, blauwe plekken en verstuikingen. De meest voorkomende letselschade is knieletsel (voorste kruisband), enkelletsel (verstuikingen dan wel gebroken), schouderletsel (meestal (sub)luxaties), lage rugklachten en/of overbelastingsklachten van spieren of pezen.

Wat kun je als kiter doen om blessures te voorkomen of het risico op blessures te verkleinen?

Uit onderzoek blijkt dat beginnende kitesurfers een groter risico lopen op blessures dan meer ervaren kitesurfers. Dit heeft te maken met een verhoogde kans op vermoeidheid. Vermoeidheid zorgt voor verminderde controle en coördinatie. Twee essentiële factoren die van groot belang zijn voor een goede controle van elke sportactiviteit. Hier kun je je als kiter op voorbereiden. Pas je surfsessies aan op jouw mogelijkheden van belasting. Vergroot daarnaast je fitheid in de sportschool of naast het water. Neem gedurende je kitesessies voldoende rust.

Naast je eigen fitheid (interne factoren) is het goed om je materiaal regelmatig te controleren. Je kunt je wel voorstellen dat een blessure eerder op de loer ligt met goed materiaal dan wanneer materiaal niet voldoet aan de veiligheidseisen. Naast je materiaal zijn er nog meer externe factoren die blessures kunnen veroorzaken zoals plotselinge harde wind, getij, stromingen, watertemperatuur en/of de locatie waar je aan het kiten bent. Ga voorbereid op pad en zorg dat je goed op de hoogte bent van de weersvoorspellingen en pas hier dan ook je materiaalkeuze op aan.

Wat kan FysioMoov hierin betekenen?

FysioMoov biedt optimale (top)sportfysiotherapie, waarin je wordt begeleid door ervaren therapeuten die voor je klaar staan binnen iedere discipline van sport. Zowel preventief als begeleidend haal jij blessurevrij het hoogst haalbare hetzij plezier uit je sport. Neem contact met ons op!