tel: 030 274 5115

Voorste Kruisband Revalidatie

Inhoud

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het niet heel erg veel uitmaakt of je direct (bijvoorbeeld binnen drie weken) of na een lange termijn (bijvoorbeeld na 15 of 20 jaar) geopereerd wordt aan je voorste kruisband blessure. Wat echter wel uitmaakt is dat je voorafgaand aan je operatie actief traint in samenwerking met een fysiotherapeut, zodat jouw revalidatie na de operatie beter verloopt.

Ik heb vorig jaar mijn voorste kruisband afgescheurd en heb besloten om bij deze praktijk mijn revalidatie te doen. Mede door goede deskundigheid van de fysiotherapeuten voelt mijn knie steeds beter aan! Ik zou iedereen aanbevelen bij deze fysio praktijk langs te gaan als je ergens last van hebt. Je wordt serieus genomen, er wordt goed naar je geluisterd en er wordt samen met jou een plan opgesteld voor het verhelpen van de klachten.
VOORSTE KRUISBAND OPERATIE: REVALIDEREN NA CONSTRUCTIE

Direct na je operatie kan de sportfysiotherapeut samen met jou de revalidatie starten. We beginnen met de focus op de herstel van functies zoals het buigen en strekken van je knie. Samen doen we oefeningen waar we werken aan het weefselherstel van je knie. Omdat we samen met jou een persoonlijk behandelplan opstellen, focussen we ons op oefeningen die lijken op oefeningen die je doet in je eigen sport. Sport je niet? Dan focussen we ons op bewegingen in het dagelijkse leven. De revalidatie wordt steeds verder uitgebreid en gemiddeld kun je weer starten met bijvoorbeeld hardlopen na ongeveer 10 tot 12 weken. Naast kracht en conditie kijken we ook naar je beweegpatroon, je balans en coordinatie, en specifieke sport-gerelateerde zaken als bijvoorbeeld balgevoel.

De duur van een revalidatie na voorste kruisband operatie ligt tussen de 9 en 12 maanden. Na de revalidatie ben je weer topfit en kun je weer beginnen met sporten. De kans op letsel is dan zo klein mogelijk.

VOORSTE KRUISBAND REVALIDATIE ZONDER OPERATIE (CONSERVATIEF BELEID)

Wanneer we reeds beginnen met revalideren zonder dat er een operatie heeft plaatsgevonden, richten we ons voornamelijk op het verminderen van de zwelling. Daarnaast trachten we dat je kunt lopen zonder krukken en dat de knie goed functioneert. We focussen tijdens deze revalidatie op spierkracht, stabiliteit en conditie, zowel van de knie als van de heup en romp. Dit allen met het doel om de kans op een nieuw trauma zo klein mogelijk te maken.

De duur van het herstel ligt bijna gelijk aan dat van de revalidatie na operatie.

REVALIDATIE NA EEN GESCHEURDE VOORSTE KRUISBAND

Los van of je geopereerd bent is het belangrijk dat jouw knie goed functioneert. Geen pijn meer tijdens het lopen en sporten en gewoon weer jouw doelen na kunnen streven. Samen met jou willen we hier mee aan de slag: neem dus contact met ons op!