tel: 030 274 5115

Klim- en Boulderblessures

Last van klimblessures?

We zien ze steeds vaker: enthousiaste klimmers met specifieke blessures. Niet heel gek: boulderen is een explosieve sport waarbij je snel veel kracht moet ontwikkelen voor bepaalde bewegingen. Bij deze explosieve acties kan nog wel eens wat fout gaan: je voet glijdt weg en / of je valt lelijk neer. We zien bij klimmers vaak veel blessures door overbelasting in de schouders, de ellebogen en de knieen.

Veel voorkomende klachten bij klimmers:

Zo voorkom je blessures bij het klimmen en boulderen

Omdat boulderen en klimmen zo leuk is en veel sporters dit met grote passie uitoefenen, gaan we nog wel eens verder dan de pijngrens. We negeren de alarmsignalen van je lichaam waardoor verwondingen zo zijn gebeurd. De tip die we altijd geven (en die eigenlijk bij alle sporten geldt): luister naar je lichaam en ga niet je grenzen over.

Een type training die je als sporter veel kan brengen is evenwichtstraining. Omdat je bij het klimmen en boulderen op een specifieke manier getraind bent, is het goed om juist balansoefeningen in de tegenovergestelde richting te doen. Ook is het natuurlijk goed om je lichaam uit te dagen in verschillende type sporten. Zo blijft je lichaam in balans en sterk.

Warming Up en Cooling Down bij Boulderen en Klimmen

Op de website van NKBV vind je goede tips van zowel een goede warming up als een goede cooling down. We vatten hem hierbij samen.

Warming Up

  • Zorg dat je hartslag omhoog gaat (bijvoorbeeld door touwtje te springen);
  • Stretchen van de spieren;
  • Begin rustig aan je eerste klim.

Cooling Down

  • Bouw rustig af
  • Stretchen van de spieren