tel: 030 274 5115

Voetbalblessures

Voetbal is een competatieve sport waardoor er een relatief grote kans is om geblesseerd te raken – vergeleken met andere takken van sport. We zien dat de blessures die we zien bij ons op de praktijk vaker voortkomen uit wedstrijden dan uit trainingen. Daarnaast zien we dat dat, wanneer het spelniveau toeneemt, ook het blessurericiso hoger ligt.

Op deze pagina staat informatie over een deel van de voetbalblessures die opgelopen kunnen worden. Daarnaast lees je informatie over het voorkomen van blessures en de behandelmethode. Vragen? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag.

Wat is de meest voorkomende voetbalblessure?

De meeste voetbalblessures zijn verrekkingen of kneuzingen. De locatie van de blessures verschilt per persoon, waarbij het bovenbeen het vaakst voorkomt, gevolgd door enkel en knie. Nieuwe blessures ontstaan vaak doordat de eerste blessure niet goed is hersteld. Ruim 20% van alle blessures opgelopen tijdens sport zijn blessures veroorzaakt tijdens het voetballen. Bijna 90% van alle voetbalblessures bestaat tijdens de wedstrijd of tijdens het trainen (acuut). De rest ontstaan, zoals wij dat noemen, door overbelasting, en ontstaan geleidelijk.

Voetbalblessures

Hoe worden voetbalblessures behandelt?

Wanneer je je blessures goed behandelt herstel je altijd beter dan wanneer je dit niet doet. Fysiotherapie is hierbij cruciaal. Bij Fysio Moov beschikken we over geavanceerde apparatuur en specialistische kennis waardoor we jou snel van je voetbalblessures kunnen helpen.

Enkelblessures: de nummer een

Een enkelblessure komt het meest voor in het voetbal. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de enkelverzwikking, enkelkneuzing en enkelbreuk. Het verschil per blessure zit hem in de ernst van de schade en het daarbij horende herstel. Lees meer over enkelblessures.

Lies- en knieblessures

Een liesblessure ontstaat door het schieten van een bal. Ook ontstaan liesklachten als gevolg van overbelasting. Het herstel van een liesblessure kan veel tijd kosten door de vele spieren aanwezig in de liesregio. Lees meer over liesblessures.

Knieblessures komen vaak voor bij voetballers. Een die niemand wilt hebben is de kruisbandblessure. Andere blessures aan de knie kunnen ontstaan aan de meniscus en de kniebanden.

Hoe voorkom je voetbalblessures?

We schreven al een heel uitgebreid artikel hier over, maar hierbij de tips van Fysio Moov:

  • Doe een goede warming-up aan het begin van de training en voorafgaand van een wedstrijd;
  • Doe spierversterkende oefeningen tijdens de training.
  • Zorg voor een geleidelijke opbouw van je training. Vooral in het begin van het seizoen is het belangrijk om de intensiteit op te bouwen en niet direct het uiterste van jezelf te vergen.
  • Verbeter je voetbalvaardigheden en -techniek, waardoor je bijvoorbeeld tackles kunt ontwijken.
  • Draag goede voetbalschoenen, die passen bij de ondergrond waarop je speelt.
  • Draag een brace of tape je enkels voorafgaand aan het sporten als je instabiele enkels en/of knieën hebt.