tel: 030 274 5115

Wintersportblessures

Dat zo goed als heel Nederland tijdens de winter richting landen als Oostenrijk, Spanje, Zwitserland, Tsjechië en Duitsland afreist om te genieten van prachtige sneeuw en gezellige apres-ski is natuurlijk geen nieuws. Dat helaas velen van ons (volgens Veiligheid.nl jaarlijks zo’n 61.000 mensen) een blessure oplopen is helaas ook niet verrassend. Met goede voorbereiding en respect voor je lichaam en de natuur kan dit voorkomen worden. We hebben onze tips en meer informatie op deze pagina op een rijtje gezet.

Hoe ontstaan wintersportblessures?

Hoe ervaren je ook bent, de kans dat je valt tijdens het skien of snowboarden is groot. Het is dan ook, naast het botsen tegen iets of iemand, de grootste boosdoener voor de blessures. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe hard iemand valt en hoe hij of zij zich opvangt. Zo kan een gestrekte arm tijdens het vallen voor klachten zorgen in de schouder, elleboog en handregio. Door overbelasting of het overstrekken van de rug, kunnen rugklachten ontstaan. Bij het snowboarden en skiën kunnen er ook blessures ontstaan bij het springen en landen, want hierbij komt er veel belasting op de knie door rotatie of overstrekking. Het heel snel moeten wenden en keren kan tot blessures leiden en ook het “off-piste” over hobbelige paden.

Wat zijn de meest voorkomende wintersportblessures?

Tips voor het voorkomen van wintersportblessures

  1. Train je lichaam voordat je de piste af scheurt! Tijdens het skiën en snowboarden wordt je lichaam zwaarder belast dan normaal en je gebruikt spieren die je normaal nauwelijks gebruikt. Omdat skiën en snowboarden minder als “sport voelt”, switchen mensen van zeer weinig sporten naar de hele dag actief op de piste. Begin enkele weken van te voren met gerichte oefeningen.
  2. De reis richting de bestemming is minstens zo belangrijk. Zorg dat je niet oververmoeid aankomt zodat je fit de piste op kunt.
  3. Doe iedere dag een warming up voordat je de piste op gaat! Lees hier de Moov-Warming-Up speciaal voor wintersport. 
  4. Je veiligheid staat voorop: draag altijd een helm tijdens skiën en snowboarden. Het beschermt je tegen hoofdletsel.
  5. Bescherm je handen tegen snij- en schaafwonen en draag handschoenen tijdens skiën en snowboarden. Ook als het niet zo koud is.
  6. Volg de regels van de Internationale Ski Federatie (FIS). 
  7. Volg de eerste dag van je vakantie een lesje ski- of snowboarding. Ook wanneer je al jarenlang ervaring hebt. Zo leer je op deze manier het skigebied snel kennen.
  8. Op dag drie van wintersport gebeuren de meeste ongelukken. Zorg dus dat je rustig aan doet! Op dag drie is je lichaam vermoeid waardoor de kans op blessures groter wordt.
  9. Goed materiaal is het halve werk: bezuinig er dan ook niet op! Laat alles goed afstellen op jouw voeten, gewicht, lengte en je ervaring / vaardigheden.
  10. Hoe is de sneeuwconditie op de piste? Het is een van de belangrijkste factoren bij het onstaan van blessures. Zo is de kans op blessures groter wanneer er veel ijs op de piste ligt. Probeer daarom ijzige pistes te vermijden. Zeker als je onervaren bent.
  11. Hoe is het weer vandaag? En eigenlijk geldt in de bergen: hoe is het weer dit en volgend uur? Weer in de bergen kan snel veranderen. Zorg dus dat je altijd voorbereid bent op verschillende weercondities.
  12. Spierpijn is niet erg om te ervaren tijdens het skiën of snowboarden. Heb je pijn rond de knie en wordt dit steeds heftiger? Neem dan rust en rek & strek je bovenbeen.

Wij wensen je alvast een fijne en blessurevrije wintersport!